Laserska epilacija
monolith sprava za lasersku epilaciju
29. Jun. 2021.
BY Premium Salon

Koje metode uklanjanja dlačica su moguće?

Sve više ljudi danas uklanjaju neželjene dlačice sa lica ili sa tela.
Da bi ovo postigli, najčešće se koriste brijači, kreme za uklanjanje dlačica, trake za depilaciju sa voskom ili električni uređaji za epilaciju.
Nažalost, to su samo privremene metode za uklanjanje dlačica, a povrh toga električna epilacija zahteva mnogo napora.
Brijanje je jedan od postupaka koji se najčešće koriste, ali rezultati brijanja su vidljivi samo nekoliko dana, a ponavljanje tretmana je konstantno potrebno da bi uklonili neželjene dlačice.
Čupanje dlačica ima duži efekat od brijanja, ali je bolno, može da se vrši samo na manjim područjima i na duže staze može da izazove stvaranje ožiljaka.
Uklanjanje dlačica pomoću voska je slično metodi čupanja i dozvoljava tretiranje većih područja.
Kao i čupanje dlačica, metoda sa voskom isto može da izazove veliku bol i alergijske reakcije, a naročito upale folikula dlake.
U međuvremenu, najnovija generacija lasera obezbeđuje pouzdano, efektivno i relativno bezbolno uklanjanje neželjenih dlačica.
Mogućnost istovremenog tretiranja nekoliko dlačica koje su blizu jedna drugoj povećava efikasnost.
Laser je napravljena za selektivno uništavanje korena dlake tako da skoro da i ne dolazi do iritacije kože koja se javlja kod drugih metoda.

Kako funkcioniše uklanjanje dlačica laserom/ lampom?

Svetlo velike snage prodire nekoliko milimetara u kožu, prolazi gornji sloj kože a braon pigment (melanin) u dlaci u koži posebno apsorbuje svetlosnu energiju i pretvara je u toplotu.
Na ovaj način, slojevi ćelije (regija korena dlake i folikula) oko dlake koji su odgovorni za rast dlake se zagrevaju tako da dođe do njihovog trajnog oštećenja.
S obzirom da je epilacija pomoću svetlosti velike snage prilagođena tamnoj (pigmentiranoj) dlaci, crvena, plava ili seda dlaka slabije reaguje na istu.
Dlaka raste u različitim fazama. Dlake jedne osobe su u različitim fazama rasta. Svetlosna energija oštećuje samo one dlake koje su u ranim fazama rasta zato što se nakon toga dlaka odvaja od korena dlake te se koren tako više ne zagreva.
Zbog toga je za svaku osobu potrebno 6 ili 8 sesija. Veći broj ponavljanja tretmana povećava verovatnoću da se svaka dlaka napadne u njenoj osetljivoj fazi rasta.
Korisno je sastaviti koncept tretmana sa Vašim kozmetologom specijalistom, gde ćete uzeti u obzir Vaš tip kože i područje koje treba tretirati kako bi obezbedili najbolje moguće efekte.
Interval između tretmana treba da bude 4 do 8 nedelja i zavisi od toga koji deo tela se tretira. Sve dok dlaka ne izraste ponovo na tretiranom području nova sesija ne bi bila od koristi zato što se tada ni jedna dlaka ne nalazi u fazi rasta.
Efikasnost uglavnom zavisi od boje, debljine i dubine dlake, kao i od nivoa hormona i genetskih predispozicija.
Najbolji efekti se postižu ako koža nije preplanula i ako je dlaka tamna. Da bi se izbegli neželjeni efekti, preporučuje se da budete što bleđe puti pre tretmana ili da započnete sa tretmanom u jesen, zato što preplanula koža takođe sadrži melanin u njenom gornjem sloju.
U zavisnosti od genetskih predispozicija i hormona, nova dlaka može da izraste iz brojnih „uspavanih“ folikula u koži nakon dužeg perioda. U ovim slučajevima je neophodan naknadni tretman, ali nije potrebno ponoviti čitavu seriju sesija.

Kako tretman izgleda?

Nakon nanošenja gela koji sadrži vodu, ručni aplikator sistema se postavlja na kožu i emituje svetlosni puls koji izaziva osećaj blagog peckanja. Potom se ručni aplikator lasera pomera preko područja koja se tretiraju. Gornji sloj kože se istovremeno rashlađuje.
Ako se anestetska krema nanese sat vremena pre tretmana, ništa nećete osetiti.
Nakon tretmana može se javiti crvenilo kože i/ili osećaj topline. Ovaj fenomen je posebno tipičan za veoma tamnu i debelu dlaku. U celini, neželjene posledice mogu da se uporede sa blagim opekotinama od sunca.
Dlaka olabavi, izgubi potporu i konačno ispadne. Posebno kod debele dlake se ovaj efekat može postići nakon maksimalno dve nedelje.
Dlake koje ponovo izrastu su uglavnom tanje i svetlije od prvobitnih.
Sledeći tretman se može sprovesti nakon 4 do 8 nedelja, ako nove dlake koje u međuvremenu izrastu budu vidljive.

Koje aspekte treba uzeti u obzir pre tretmana?

Obrijte dlačice u nivou kože jedan dan pre tretmana.
Oblast koja se tretira ne sme da bude preplanula.
Izbegavati tretmane celulita četiri nedelje pre tretmana.
Nemojte čupati dlačice pincetom, voskom ili električnim epilatorima 4-6 nedelja pre tretmana.
Po potrebi, naneti Emla mast na osetljiva područja sat vremena pre početka tretmana – ovde ćemo Vam pokazati kako naneti i fiksirati pomoću povoja folijom.
Skinite šminku i dezodorans.

Koje aspekte treba uzeti u obzir nakon tretmana?

Hladite tretirano područje sve dok Vam to izaziva prijatan osećaj.
Na osetljivoj koži se mogu pojaviti male kraste i ne smeju se dirati.
Ne izlažite tretirano područje suncu ili intenzivnom svetlu (solarijum) bez zaštite bar 6 nedelja. Koristite zaštitu od sunca (LSF30 ili veći) ako puno vremena provodite napolju.
Ako primetite iritaciju kože koja nije ovde pomenuta, kontaktirajte kozmetologa specijalistu koji je odgovoran za tretman.

Kakve komplikacije mogu da se jave?

Medicinski tretman nikada nije bez rizika. U normalnim okolnostima, kod ovog tretmana može da dođe do veoma malo komplikacija.
Na osetljivoj koži se mogu pojaviti male kraste i ne smeju se dirati.
Moguće je da koža posvetli ili da se javi hiperpigmentacija. Ali ova dva fenomena će nestati sami od sebe nakon kratkog vremenskog perioda.